Fenix pirotehnika

Vatromet – Kako funkcioniše i kad je nastao

Vatromet Kako funkcioniše i kad je nastao

U svom najjednostavnijem obliku, vatromet se sastoji od baruta ili druge eksplozivne snage u zatvorenom prostoru poput valjanog komada papira, sa pričvršćenim fitiljem. Vrhunski vatromet prošlih vremena napravljen je na ovaj jednostavan način i pružio je deci prošlih decenija sate zabave.

Vatromet iz vazduha (vatromet dizajniran da puca u nebo) je malo složeniji i sastoji se od još nekoliko komponenti:

ŠTAP

Doslovni štap za koji je pričvršćen vatromet. Obično napravljen od drveta ili plastike, štap omogućava vatrometu da ide u pravcu u kom je namešten da ide. Ovo je posebno korisno ako pripremate više vatrometa i želite da procenite kako će vaš vatromet izgledati u akciji.

OSIGURAČ

Osigurač je odgovoran za aktiviranje vatrometa kada se upali. Osigurač će dogoreti do punjenja i pokrenuti vatromet.

PUNJENJE

Zadatak punjenja je lansiranje vatrometa u nebo, daleko od gledalaca na bezbednu udaljenost. Punjenje će takođe podići vatromet na željenu visinu gledanja kako bi se efekti mogli pravilno videti. Punjenje se tradicionalno pravi od baruta, kalijum nitrata, drvenog uglja i sumpora, iako se neki recepti danas razlikuju. Neki vatrometi, poput fontana, uopšte ne uključuju punjenje, jer su njihovi efekti dizajnirani da se posmatraju sa zemlje.

EFEKAT

Efekat je zvezda emisije. Ovo je deo vatrometa koji proizvodi svetlost, plamen, iskre, boju, zvukove i šare vatrometa koji vidite na nebu. Efekti mogu biti prilično komplikovani da bi se postigli željeni rezultati. Različiti eksplozivi i hemikalije su spakovane u odvojene pregrade koje se aktiviraju u različitim fazama života vatrometa kada fitilj stigne do njih. One su poznate kao zasebne ‘zvezde’ u ukupnom efektu vatrometa.

GLAVA

Glava je vrh vatrometa. Često su dizajnirani u obliku konusa kako bi bili aerodinamičniji.

Vatromet Kako funkcioniše i kad je nastao

Ko je izmislio vatromet i kada?

Vatromet je prešao dug put od svog početka u Kini gde su prvi vatrometi napravljeni korišćenjem stabljika bambusa. Prvi put izmišljen u Kini tokom dinastije Song, koji je bio aktivan od 960. do 1279. godine.

Počeci vatrometa su zapravo nastali pre ovoga slučajno kada je alhemičar kombinovao ugalj, sumpor i šalitru da bi otkrio napitak za besmrtnost… ili je to bila nesreća u kuvanju? Tačni detalji ovog najranijeg otkrića baruta razlikuju se od pripovedača do pripovedača. Kada je bačena u vatru, ova mešavina je proizvela primitivnu eksploziju vatrometa.

Već 200 godina pre nove ere, u dinastiji Han, ljudi su uživali u bacanju delova bambusa u vatru dok ne puknu i popucaju kao petarde. Eksperimentisanje sa dodavanjem snage drvenog uglja, sumpora i šalitre u segmente bambusa rezultiralo je pronalaskom prvog vatrometa skoro vek kasnije.

Od raketa do bokseva, danas smo razmaženi izborom vatrometa, a uz malo kreativnosti možete proizvesti potpuno jedinstven vatromet koji će pratiti skoro svaku temu, bilo da se radi o svadbi ili bilo kakvoj proslavi.

Potreban vam je vatromet? Fenix pirotehnika se bavi maloprodajom raznovrsnih vatrometa kao što su boksevi, rakete i rimske sveće. Ulepšajte vašu proslavu prelepim vatrometom raznovrsnih oblika i boja. Sve proizvode možete pogledati na našem sajtu ili nas posetite u jednom od naših lokala u ulici Bulevara kralja Aleksandra 488a ili na Banjici u Paunovoj 7.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *